Skip to content Skip to footer

Meditasyon Beyni Nasıl Değiştirir?

Sadece oturup dikkatlice nefes almanın beyni önemli ölçüde değiştirebileceğini biliyor muydunuz?

Meditasyon Beyni Besler

Hepimiz meditasyonun daha fazla zihinsel netliğe, daha düşük stres seviyelerine ve kaygının azalmasına yol açtığını duyduk. Ama meditasyon beyne nasıl fayda sağlar? Çalışmalar, farkındalık pratiğinin meditasyon ve beyin arasındaki bağlantıyı daha da derin hale getiren olumlu fizyolojik değişiklikleri beraberinde getirdiğini göstermiştir.

Son yıllarda meditasyon daha geleneksel hale geldi. İnsanlar zihinleriyle çalışarak, nefeslerini takip ederek ve şimdiki anın gücünü takdir etmeyi öğrenerek zaman geçiriyorlar. Okullarda, topluluklarda, yaşlılar merkezlerinde ve ötesinde meditasyon grupları her yerde ortaya çıkıyor. O kadar yaygın hale geldi ki; Insider’ın “Silikon Vadisi meditasyona takıntılı ve beyni daha iyiye doğru değiştirdiğine dair yeni kanıtlar var” başlıklı yakın tarihli bir makalesinde açıklandığı gibi, iş dünyası bile bu harekete katıldı.

Psikoloji alanındaki araştırmalar, her meditasyoncunun bildiklerini doğruladı: Meditasyon beden ve ruh için iyidir. Bilim artık meditasyonun kulaklarımız arasındaki olağanüstü karmaşık organı fiziksel olarak nasıl etkilediğini göstererek iddiaları pekiştirebiliyor. Son bilimsel kanıtlar, meditasyonun beynin refaha katkıda bulunan kısımlarını beslediğini doğrulamaktadır. Ayrıca, düzenli bir meditasyon uygulamasının beynin stres ve anksiyete ile ilgili kısımların beslenme durumundan mahrum ettiği yani azalttığı görülüyor.

Meditasyonun Beyin Üzerindeki Etkileri

Harvard’lı sinirbilimci Sara Lazar, Washington Post’ta verdiği bir röportajda meditasyonun beyni nasıl etkilediğine dair bir giriş yapıyor. Meditasyoncuların beyinlerinin sağlıklı beyin fonksiyonuyla ilişkili dört bölgesinin nasıl daha önemli hale geldiğini, istenmeyen davranışlarla ilişkili alanlardan birinin ise aslında küçüldüklerini açıklıyor. Bu bölgelere bir göz atalım.

Left(sol) Hipokampus

Bu, beyinde öğrenmemize yardımcı olan alandır. Bilişsel yetenek ve hafıza için kullandığımız araçlar, öz farkındalık ve empati ile ilişkili duygusal düzenleyiciler gibi şeyler burada bulunur. Araştırmalar, hipokampüsün kortikal kalınlığı meditasyon yoluyla hacim olarak büyüdükçe gri madde yoğunluğunun arttığını ve tüm bu önemli fonksiyonların beslendiğini doğrulamaktadır.

Posterior Cingulate

Arkadaki Cingulate, dolaşan düşünceler ve öznellikle bağlantılıdır- yani, bilgiyi işlerken öznellik ve kendine yönlendirme derecesidir. Görünen o ki; arka cingulate ne kadar büyük ve güçlü olursa, zihin o kadar az düşünce üretir ve benlik duygusu o kadar gerçekçi olabilir.

Meditasyonun zihin üzerindeki hayati derecede önemli etkilerinden ikisi, yargı, pişmanlık veya beklenti olmadan günümüze kadar dengede kalabilme yeteneği, zihin akışında ortaya çıkan duyumları ve duyguları mutlaka onlarla özdeşleşmeden gözlemleme yeteneğidir. Meditasyon, arka Cingulate’in yoğunluğunu artırıyor gibi görünüyor.

Pons

Bu, beyin aktivitesini düzenlemeye yardımcı olan nörotransmitterlerin çoğunun üretildiği beynin çok meşgul ve önemli bir parçasıdır. Beyin sapının ortasında bulunan adı, pons yani Latincede “köprü” kelimesinden gelir. Pons, uyku, yüz ifadeleri, duyusal girdilerin işlenmesi ve temel fiziksel işlevler de dahil olmak üzere çok sayıda temel işlevde yer alır. Meditasyon Ponsları güçlendirir.

The Temporo Parietal Junction (TPJ)

İyi insanlar olduğumuzu düşünmeyi seviyoruz – empati yapabilen, insancıl ve adil. Empati ve şefkat, tıpkı bizim bakış açımız gibi, beynin Temporoparietal Junction veya kısa adıyla TPJ ile ilişkilidir. TPJ diğer her şeye ışık tutarken Posterior Cingulate’in “ben”e odaklandığını söyleyebiliriz. Örneğin kendimizi bir başkasının yerine koyduğumuzda TPJ daha aktif hale gelir. Daha düşük stres ve şimdiki an farkındalığı gibi meditasyonun diğer faydalarıyla birlikte daha güçlü bir TPJ, olmayı arzuladığımız iyi insanlar olmamıza yardımcı olabilir.

Amigdala

Beynin meditasyon yoluyla değiştirilen başka bir alanı daha vardır: Amigdala. Ama daha da büyük olmaz; küçülür. Beynin kaygı, korku ve genel stres duyguları üreten sinir bozucu köşesi amigdala, uzman meditasyoncuların beyinlerinde fiziksel olarak daha küçüktür. Birçok insan için, farkındalık temelli stres azaltmaya yarayan meditasyonların sekiz haftalık bir kursu bile amigdalanın boyutunda ölçülebilir bir azalmaya yol açar. Ne kadar küçükse, duygusal tepkilerimizi dikte etmek o kadar azalır, özellikle de “savaş ya da kaç” türünden olanlar. Günlük meditasyon deneyimini hayatımıza dahil ettiğimizde kendimizi bu kadar iyi hissetmemize şaşmamalı.

Meditasyonun beyin üzerindeki etkileri hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, sitemizde yer alan makalelerimize göz atabilirsiniz.

Bu makaleyi okuyorsanız meditasyon pratiği ve sonuçlarıyla ilgilendiğiniz açıktır: Gerçek neşe ve refahı deneyimlemek istiyorsanız doğru yere geldiniz. Meditasyon Okulu, size en otantik ve kanıtlanmış meditasyon rehberliğini paylaşma misyonuna sahip bir oluşumdur.

Meditasyon pratiği, var olmamızın en temel eksenini geliştirirken, otantik rehberlerden gelen açık, ilerici ve gerçek meditasyon yöntemlerine güvenmek önemlidir. Siz de meditasyonlarımızı deneyimlemek isterseniz sitemizdeki atölyelerimize, MoTalks Spotify kanalımıza ve Meditasyon Okulu YouTube sayfamıza göz atabilirsiniz.

 

Kaynakça; 1, 2,