Skip to content Skip to footer

Meditasyon Yoluyla Travmayı İyileştirmek

Travma Olarak Nitelendirilen Nedir ve Beyin Yapımızı Nasıl Etkiler?

Meditasyon, travma ve TSSB’den (Travma Sonrası Stres Bozukluğu) iyileşmenize yardımcı olabilir. Ancak bu her zaman yapmanızı istediğimiz tedavi değildir; çünkü bazı kişiler için meditasyon travmayı daha da kötüleştiriyor gibi görünebilir.

Meditasyon zihnimizdeki aktiviteye bilinçli farkındalık getirir, ancak her zaman gördüklerimize veya düşündüklerimize karşı hazır olmayabiliriz. Travma temelli meditasyon, farkındalık yoluyla yeniden travmatizasyon potansiyelini göz önünde bulundurur ve zarar görmeden iyileşmeyi sağlamak için önlemler alır.

Travma, bunu yaşayan kişi tarafından nitelenmiştir. Travmayı tanımlayan belirli bir olay veya dış olay kümesi yoktur. Amerikan Psikoloji Derneği travmayı, deneyimci tarafından son derece korkunç veya etkili olarak kabul edilen herhangi bir olaya duygusal bir tepki olarak tanımlamaktadır.

Araştırmalar bize travmanın sadece psikolojik yaralanmaya neden olmadığını, beynimizin fizyolojik yapısını da değiştirdiğini söylüyor. Genellikle bir fayda olarak kabul edilen nöroplastisitenin hem olumlu hem de olumsuz sonuçları olabilir. Travmaya yanıt olarak beynimizi değiştiren aynı tepki, iyileşmeyi de mümkün kılar. Meditasyon, geçmiş ve güncel olaylara yeni bir bakış açısı sunarak ve nihayetinde beynimizin yapısını değiştirerek travmadan iyileşmemize yardımcı olur.

Meditasyon Travmayı Nasıl İyileştirir?

Meditasyon, düşüncelerimiz ve duygularımız ile benlik duygumuz arasında daha fazla alan yaratmaya yardımcı olur. Meditasyon sayesinde düşüncelerimiz ve duygularımızdan ibaret olmadığımızı, tüm düşüncelerimizin doğru veya tepkiye layık olmadığını öğreniriz. Pratikle, aynı ilkeleri travmamızın tezahürlerine de uygulayabiliriz. Beden ve zihindeki travma ifadelerini merak ve şefkatle ele alarak, kendimizi zorunlu reaktivite ve travmaya bağlı acılardan kurtarabiliriz.

Araştırmalar ayrıca travma ve TSSB (Travma Sonrası Stres Bozukluğu) tedavisinde meditasyon pratiğini de desteklemektedir. Travmatik stres, prefrontal korteksi ve hipokampusu bozarken savaş-kaç tepkimizin evi olan amigdaladaki aktiviteyi artırır. Meditasyon, beynin bu aynı bölgeleri üzerinde ters etkiye sahiptir. Prefrontal korteks ve hipokampustaki aktiviteyi güçlendirirken amigdaladaki hiperaktiviteyi azaltır.

Meditasyon bizi travmadan iyileştirme potansiyeline sahip olsa da iyileşme her zaman kolay ve düz bir yol izlemez. Travmadan kurtulanlar, geçmiş rahatsızlıkla ilgili bedensel duyumlar, düşünceler veya duygularla yüzleşmekten uzun süre kaçınmış olabilirler. Travma olduğunda, algılarımızı içimize doğru yönlendirmek tepkileri yönetememeye veya ezici bir hiperarousal (aşırı uyarılma) veya yeniden travmatize olmaya neden olabilir. Meditasyon travmanızı daha da kötüleştiriyor gibi görünebilir.

Travmatik enerji, sevgiyle kabul edilip ve bırakmaya karar verene kadar vücutta kalır. Meditasyon bunu değiştirmek için katkıda bulunabilir; ancak herkese uyan tek bir çözüm değildir. Meditasyon sakinleştirmek yerine kışkırtıcı olduğunda, bu ne kişisel bir başarısızlıktır ne de uygulamanın başarısızlığıdır. Travmayı değiştirmek ve yönetmek için daha uygun olan birçok farklı stil ve meditasyon türü vardır.

Travma Bilgili Meditasyon İçin 4 İpucu

  1. Travma bilgisi olan meditasyon rehberiyle çalışın. Tüm travma terapistleri meditasyonun nasıl öğretileceğini anlayamaz veya bazı meditasyon öğretmenleri travmalı öğrencilerin deneyimlerini göz ardı edebilir. Meditasyonun travma iyileştime planınıza entegre edilmesini sağlamak için her ikisini de anlayan bir rehber bulmak önemlidir. Travma bilgili bir meditasyon öğretmeni, meditasyon ezici hale geldiğinde size kullanmak için teknikler sunabilir; böylece pratiğiniz güvenli ve etkili olur.
  1. Hoşgörü pencerenizde kalın. Her birimizin kendi hoşgörü penceresi vardır. Bu, etkili bir şekilde çalışabileceğimiz bir uyarılma bölgesidir. Travma yaşayanlar, rahatsızlık ortaya çıkmadan önce iç gözlem veya vücut farkındalığı için sınırlı bir kapasiteye sahip olabilirler. Travma bilgili farkındalık, tolerans pencerenizin sınırlarını zorlarken kendinizi tanımayı ve güvenli bir şekilde travmanın sizi tekrar nasıl cezalandırılacağını öğrenmeyi içerir. Öğrenme gerçekleştikten sonra da sıra bunu yönetmeye geçecektir.
  1. Güvenli yerlerde meditasyon pratiğini deneyimlerken bazen ‘gözlerinizi kapatın’ gibi basit bir uyarıcı bile travmadan kurtulan birini konfor alanının dışına itebilir. Meditasyon, güçlü veya zorlu düşünceler ve duygularla çalışmak için güvenli bir yerdir; ancak fiziksel olarak güvensiz hissettiğiniz bir yerde meditasyon pratiğini uygulamak bu faydayı hızla reddedebilir. Güvensiz hissettiğiniz yerler arasında büyük gruplar, açık hava, kampüsler, hastaneler veya travmamızın kaynağıyla ilgili herhangi bir alan bulunabilir.
  1. Kendinize sabır ve öz şefkat duygularıyla yaklaşın. Meditasyon bir gecede travmayı iyileştirmez ve her seansın giderek kolaylaşması gibi doğrusal bir süreç değildir. Travma vücudumuza ve zihinlerimize derinden işlemiş durumda olabilir. Biz iyileşsek bile travmanın tam olarak bitmesi zaman alabilir. Sabır ve öz şefkat, belirli meditasyon pratiklerinde özel olarak uygulayabileceğimiz niteliklerdir. Aynı zamanda her meditasyonda ve kendini iyileştirme sürecinde uygulamamız gereken şeylerdir.

Meditasyon bütünsel bir çözümün bir parçasıdır.

Meditasyon, geçmiş veya şimdiki deneyimimizden bağımsız olarak bizi her zaman mevcut olan sakin ve istikrarlı zihin durumuyla ilişkilendiren harika bir pratiktir. Bununla birlikte, geçmişinizdeki travma ile meditasyon, travma bilgili bir profesyonel tarafından denetlenen bütünsel bir iyileşme yaklaşımının bir parçası olduğunda en iyi şekilde çalışabilir.

 

Kaynakça: 1,