Skip to content Skip to footer

Zihin ve Beden İçin Meditasyonun Faydaları

Zihinlerimiz ve bedenlerimiz birbirine bağlıdır. Uzun süre mutsuz kalırsak, vücudumuz zayıflar ve hastalığa karşı daha hassas hale gelir. Aynı şekilde, fiziksel olarak tükendiğimizde, zihnimiz olumsuz yönde etkilenir.

Sağlıklı ve huzurlu bir zihniniz varsa, bu dünyayı algılayış biçiminize mutlaka yansır. Bilinçli kararlar verirsiniz; hayatınızdaki ve çevrenizdekilerin yaşamlarındaki iyiliği takdir edebilirsiniz. Meditasyon hayatınıza sağlıklı ve huzurlu bir zindelik yaşatır. Bu herkesin her zaman ve her an yapabileceği bir pratiktir. Meditasyonun sizin için neleri değiştirebileceğini görmek için denemeniz yeterlidir. Sonuçlar sandığınızdan çok daha iyi olabilir.

Zihin ve Beden Birlikte Çalışır

Zihin ve beden çok farklıdır; ancak kesinlikle birbirlerini etkilerler. Vücudumuza bakmanın ne kadar önemli olduğunun farkındayız; daha iyi görünmek ve sağlıklı hissetmek istiyoruz. Ancak zihinlerimizle ilgilenmenin, en az vücudumuzla ilgilenmek kadar önemli olduğunu unutabiliyoruz.

Meditasyonla, olumsuz düşünceleri dönüştürerek ve daha olumlu düşünmeye başlayarak genel sağlığımıza fayda sağlayabiliriz. Bu, stresi ve kaygıyı azaltacak; bize daha net bir zihin verecektir. Açık bir zihin, daha az hata yapar ve daha iyi kararlar vermemiz için daha fazla yol açar. Daha iyi karar verme ile daha az pişmanlığımız olur. Bu da genel refahımızı olumlu yönde etkiler.

Refah, doğuştan gelen bir zihin kalitesidir; ancak olaylara bakış açımız tüm fiziksel ve zihinsel çevremizi net olarak etkiler. Dikkat dağıtıcı şeylere kapıldığımızda, doğuştan gelen zihin refahı kaybolur veya bir şekilde kısıtlanır. Bunun için zaten var olan refahı ve iyiliği ortaya çıkarmak için çaba göstermeliyiz. Bizim için bu çaba meditasyondur; saf ve basittir. Meditasyon, zihnin netleşmesi için alan açar; zihinde bu netlik olduğunda, sağlıklı bir vücut geliştirmeye de yardımcı olur.

Zihin bir şeyleri bilme yeteneğine sahiptir. Zihin böyle tanımlanır: Bilinçli ve bir nesneyi tanıyabilen bir şey. Ama zihin rahatsız olduğunda aklımız iyi çalışmaz. Üst üste gelen düşünceler ve duygularla dikkatimizi dağıtır. Bu durumda zihnimiz hüsrana uğramakta ve odaklanamamaktadır. Fakat meditasyonu pratik ettiğimiz her seferinde bir şeye odaklanırız ve zihnimiz rahatlar. Zihnimizin istediğimiz düzeye gelmesini istiyorsak, bunun için düzenli meditasyon pratiğine ihtiyaç vardır.

Zihnin Önemi

Düşünmek, konuşmak ve olmak arasındaki en önemli şey ne düşündüğümüzdür. Zihin ve düşüncelere iyi bir şekilde dikkat kesilirsek, sözlü ve fiziksel eylemlerimizi de takip edebiliriz. Düzenli meditasyon pratiği ile bir sorun olduğunda, bu kadar olumsuz etkilenmememiz veya bu kadar yararsız bir şekilde tepki vermememiz için zihni daha bilinçli hale getiririz. Tabii ki, her zaman duygularımız var olacak; ancak zihin olumsuz düşünmeye başladığında, küçük problemler bile sakin kaldığımız zamandan daha büyütülmüş ve çalışılamaz hissettirecektir. Bir durumun olduğundan daha kötü halini düşünerek tedirgin olabiliriz, bu da seçimlerimizi ve eylemlerimizi etkileyecektir.

Zaten var olan sorunları daha da kötü hale getirmekten kaçınabilirsek, bu bize çok yardımcı olur, ancak genellikle olay tam tersidir. Meditasyonla akla dikkat ederek, onu koruruz. Aynı belirtilerle, konuşmalarımız ve eylemlerimiz de korunur, pişman olabileceğimiz şeyleri söylememizi veya yapmamızı engeller. Bu şekilde kendimize ve başkalarına yardım etmek için kendimizi çok daha iyi bir konumda buluruz.

Memnuniyetsizlik ve olumsuz duygular bulaşıcıdır. Olumsuz düşünceler doğası gereği, başkalarına zarar verme eğilimindedirler. İyi niyet ve duyguların da aynı şekilde bulaşıcı olduğunu kendimize hatırlatmak oldukça önemlidir. Başkalarını düşünerek yaptığımız küçük bir iyilik hareketinin bile dalgalanma etkisi vardır. Birine gülümsediğimizde, ona dokunuruz ve o da bize gülümser.

Başkalarına fayda sağlamak, iyi niyetle ve aklımızla ilgilenmekle başlar. Ve zihinlerimize iyi bakmak da meditasyonla başlar.

Kaynakça; 1